Beklimmen van de Teide

Trip Start Oct 10, 2009
Trip End Oct 18, 2009

Flag of Spain  , Canary Islands,
Thursday, October 15, 2009

's Morgens goed op tijd uit de veren zodat we niet op 't warmste moment van de dag nog aan het wandelen zijn!

Net zoals al de andere morgens stiekem een lunchpakket klaarmaken om uit ons half-pension hotel te smokkelen zodat we gene honger lijden!
Vervolgens weer met onze racebak koers zetten naar het centrum van 't eiland.

Rond half 10 vertrekken we beneden aan de parking.
Op 2364m hoogte vertrekken we...
Na goed drie uurtjes wandelen zijn we boven aan de aankomst van de kabelbaan op 3555m hoogte. 400m per uur stijgen is nog een vrij goed gemiddelde! :-)
Aangezien we pas om 13u toelating gekregen hebben om naar de top te wandelen, moeten we nog even tussen een bende toeristen ons lunchpakket opeten.
Na nog eens een kwartiertje wandelen zijn we dan volledig op de top van de Teide. Heel mooi uitzicht bij een heel heldere en zonnige dag! De meeste omliggende eilanden zijn ook te zien.
Verder vallen ook de zwaveldampen en -geur op. De Teide mag dan wel een heel "kale" berg zijn, maar dan toch een heel mooie!

Pico del Teide (beschrijving op internet gevonden)
De wandeling naar de top van de Pico del Teide is een zware en uitdagende wandeling voor gevorderde wandelaars. De uiterste top is alleen te beklimmen met een vergunning. Deze vergunning is gratis, maar daarvoor moet je wel naar het kantoor van het Nationaal Park in Santa Cruz. In de vergunning staat de dag en het tijdstip dat je naar boven mag vermeld.
Vertrek op tijd want je doet er zeker zes uur over om onderaan de top, "La Rambleta" op 3555 meter hoogte te komen. De top van de Teide is 3718 meter hoog.
De wandeling starten we bij de parkeerplaats “Montana Blanca” langs de weg TF-21 op 2364 meter hoogte. De wandeling begint heel rustig op een breed pad en slingert langzaam naar boven. Er zijn kleine paadjes aanwezig die de route afsnijden, maar het is niet toegestaan van het hoofdpad af te wijken.
Na ongeveer 4 kilometer zijn we op 2680 meter hoogte en komen we de “Heuvos del Teide” tegen. Dit zijn grote ronde rotsblokken die de eieren van de Teide worden genoemd. Er is hierover een informatiepaneel aanwezig. Het landschap wordt gekenmerkt door geel lavagruis. Na 5 kilometer zijn we op 2740 meter hoogte en begint de echte klim richting de Teide.
Als we niet naar boven gaan en het brede pad zouden volgen komen we weer op de Montana Blanca uit.
Het begin van de klim staat met bebording aangegeven. Het pad gaat vrij steil in een zigzag route omhoog. Het uitzicht over het eiland wordt steeds weidser en de Montana Blanca is van bovenaf te zien. Na weer 540 meter te hebben gestegen komt Refugio de Altavista in beeld. Dit gebouw dat op 3260 meter hoogte staat is voor noodgevallen gebouwd, maar je kunt ook een overnachting reserveren. Het is aan te raden om hier rust te nemen. Tijd moet genomen worden om aan de hoogte te wennen en het is ook beter voor hart- en bloedvaten!
Achter Refugio de Altavista vervolgt de klim zich over donker gestold lava. Eindelijk komt de lichte top van de Teide in beeld en naderen we de Ramleta. De Rambleta is een aangelegd pad met stenen. Naar dit punt loopt ook een kabelbaan en plotseling zien we overal mensen die met de kabelbaan omhoog zijn gekomen. Wel sneller maar zonder enige inspanning. Dit is het hoogste punt dat je zonder vergunning mag bewandelen.
De toegang naar de top wordt bewaakt door parkwachters die de vergunningen en paspoorten controleren. Om deze unieke plek te behouden mogen er slechts 15 personen tegelijk naar de top en je kunt er ongeveer een kwartier blijven. De klim naar boven is erg zwaar. Boven op de top is een krater en er hangt een zwavellucht. Hier en daar zijn ook punten waar de warmte “uit” de grond komt. De handen er wel vanaf houden want is het heel heet!
Vanaf hier heb je, bij helder weer, fantastisch uitzicht op alle eilanden van de Canarische archipel en bevind je je op de hoogste berg van Spanje!