Baobab

Trip End Jul 26, 2010

Chez Lala

Flag of Madagascar  , Toliara,
Sunday, June 20, 2010

Det är söndag och mycket är stängt idag. Men jag hittar ett ställe som hyr ut fordon som är öppet. Jag hyr en quad och tar med mig Dahlia norrut igen mot Ifaty. På vägen ligger några andra pitoreska fiskebyar och stränder. Polisen eller militären har ofta patruller som sitter längs med vägarna. Halva vägen blockeras av en spikmatta. På andra sidan står dom och viftar in fordon. Det gäller att ha alla papper på plats. Uthyraren gav mig registreringsbevis, försäkringsbevis och en hög andra papper. Dessutom har jag pass och körtkort. Räcker inte det så kompletterar man med 500 ariary. Det känns som om pengarna är största orsaken till att dom står här. Vi stoppas några gånger, men inga mutor behövs idag.

Vi stannar till i Ifaty och Mangily igen och besöker sedan en park i närheten, Reniala. Där finns det många stora baobabs och andra växter man bara ser på Madagaskar. Sju typer av baobabs finns det totalt. Sex av dessa finns bara på Madagaskar. En typ finns även på den afrikanska kontinenten.  Den äldsta baobaben i Reniala är 1200 år. Den mäter runt tio meter i omkrets. Den äldsta baobaben på Madagaskar är över tre tusen år och mäter 21 meter i omkrets. Vi ser några baobabs som huggits ner, men träden har fortsatt växa efter det. Från stubben växer det ut nya grenar vilket ger dom en underlig form.  Baobabs har ju redan en konstig form, dessa är konstigare. Man känner sig ödmjuk i närvaron av dessa åldriga, gigantiska växter som stått emot väder, vind, yxor och gud vet vad.

Baobabens frukt är ätlig och på många gamla träd ser man hål, som en stege, uppför stammen som huggits in för att komma åt frukten. Baobabs ger inte frukt förrän dom är nittio år. På många ställen i norr, t.ex runt Diego, så har alla baobabs huggits ner och barken använts till zebumat och medicin. Man har börjat återplantera baobabs där på sina ställen, men det tar alltså nittio år innan dom kan reproducera sig naturligt. Träden växer väldigt långsamt, ca 12 mm per år. En femtioårig planta är runt 60 cm.

Vi besöker ännu en strand norrut och jag pratar lite med en hotellägare där. Dom senaste två åren har varit väldigt tuffa för turistnäringen. Många skyller på dom politiska problemen. Jag tror att den största orsaken är den ekonomiska krisen i Europa. Många hoppas att det kommer att vända nu i juli-augusti under franska semesterperioden. Sedan kommer parlamentsvalet i oktober och kanske blir det nya politiska oroligheter då. Men folk pratar ogärna om politik här har jag märkt. Man accepterar mest situationen som den är.

Vid solnedgången är det dags att bege sig tillbaka mot Toliara på den skumpiga vägen. Quaden är ett bra fordon för dessa förhållandena, men jag vågar inte blåsa på i mörkret utan tar det "mora mora", malagasy för "långsamt långsamt." Det är en fras som fångar hela livsstilen för Madagaskar och används i alla möjliga sammanhang.