Franz Josef, Helihiking on the Glacier

Trip Start Feb 13, 2012
Trip End May 11, 2012

Flag of New Zealand  , South Island,
Sunday, April 22, 2012

dag 68: Vandaag worden we wakker in Franz Jozef met onze camper in het regenwoud in "The rainforest Retreat", das al niet slecht maar het wordt nog veel beter, we gaan namelijk vandaag helihiken op een gletsjer. We moeten om 9 uur bij het Franz Jozef glacier tour office zijn en aangezien Franz Jozef niet erg groot is bestaat de routebeschrijving uit 1 veelzeggende regel: "Next to the gas station". Daar aangekomen krijgen we een briefing en een zooi kleren en uitrusting waarna we kunnen vertrekken.

In Tongariro hebben we ons met een bus bij de vette hike laten afzetten, in Abel Tasman hebben we dat getopt door ons met een boot op een strand in het midden van het park te laten afzetten. Dus om dat nu hier weer te toppen laten we ons dit keer met een helikopter midden op de gletsjer dumpen. Het eerste gedeelte van de gletsjer is namelijk ingestort dus je kan daar niet meer omhoog lopen waardoor we deze hele trip voor een spotgoedkope 150 euro pp konden regelen. Het is ons wel een raadsel hoe we dit geintje nog weer kunnen toppen bij de volgende hike...

We hadden allebei nog nooit in een helikopter gezeten dus dit was erg vet om eens te doen. Zo'n ding is toch ff wat anders dan een vliegtuig, hij stijgt heel relaxed op en ook bleef hij erg laag vliegen waardoor het gevoel van hoogte aanwezig blijft. In een vliegtuig gaat het je niet duizelen als je uit het raam kijkt doordat je hersenen dat niet meer waarnemen als hoogte, in zo een helikopter heb je dat wel. Vanuit de lucht heb je ook een machtig zicht op de gletsjer en dat was erg cool.

We werden midden op de gletsjer afgezet en hier deden we onze "crampons" of stijgijzers in het Nederlands aan. Dit is een ijzeren opzetstuk voor onder je schoenen met pinnen eraan. Deze pinnen kan je bij iedere stap vasttrappen in het ijs waardoor je niet wegglijdt. Het coole is dat je met die dingen, als je ze eenmaal doorhebt, veel stijlere stukken ijs kan beklimmen dan dat je op een normale ondergrond zou kunnen lopen met gewone schoenen, doordat je je zo goed vasthaakt.

We wisten eigenlijk niet goed wat we ons moesten voorstellen van een gletsjer. Tuurlijk, je hebt dit vroeger bij aardrijkskunde gehad en iedereen heeft wel eens een luchtfoto gezien van zo'n grote stroom ijs tussen de bergen door. Maar hoe zou dit er nu van dichtbij uitzien? Het bleek echt supervet te zijn, van dichtbij is zo een gletsjer namelijk enorm grillig, met overal gaten, spleten, bergen en holen. Hij blijkt ook continu te veranderen dus het was ook voor de gids even zoeken om een begaanbare weg omhoog te vinden. Toch leidde hij ons omhoog waarbij we af en toe via wat touw moesten klimmen of door ijsgrotten moesten kruipen, erg vet dus! Om de dorst te lessen konden we tussendoor wat gletsjerwater drinken wat uit het ijs spoot, dit is uiteraard hartstikke vers en je kan dit dus gewoon onbehandeld drinken zonder diarree te krijgen. We krijgen uberhaupt niet meer zo makkelijk diarree na 2 maanden Azie, ma ook zonder 2 maanden Azie is het gewoon te drinken. Erg cool was ook het feit dat je na een tijdje lopen steeds meer gevoel krijgt voor die crampons, zodat zelfs Neomy op een gegeven moment begon te stunten op zo steil mogelijke hellingen. Gewoon omdat het kan, doordat je zo enorm veel grip hebt!

....Het ijs onderaan die gletsjer, waar wij dus over- en door-heen liepen ziet er heel vet uit, "blue ice" noemen ze dit. Dit ijs is boven op de berg ontstaan en dan in tientallen jaren(Franz Jozef stroomt snel voor een gletsjer) onder het gewicht van tonnen bovenliggend ijs naar beneden gezakt. Door deze compressie krijgt het ijs een hele heldere blauwe kleur zoals je op de foto's kan zien. Wat ons ook opviel was dat het eigenlijk helemaal niet koud was. Uiteraard voelt het ijs koud aan en als je door een plasje ijswater kruipt is dat ook niet echt warm, maar de temperatuur op de gletsjer lag vandaag erges rond de 10 graden en het is hier nu herfst. In de zomer wordt het makkelijk nog een stuk warmer.  Na 3 uur werden we weer opgehaald met de helikopter en netjes beneden afgezet.

We aten ff gauw wat op de camping en staken de straat over naar onze volgende bestemming. De "Glaier hotpools", de entree was gratis als je onze gletsjertour deed, want we gaan hier uiteraard niet voor betalen. De hotpools liggen ook weer midden in het regenwoud en het was chill om hier een uurtje in te hangen. Wij kunnen echter niet erg lang stilzitten dus na een uurtje heen en weer gelopen te hebben tussen de verschillende baden van 36, 38 en 40 graden hielden we het voor gezien. Hierna waren we echt appeltjeslam en er werd met moeite nog even gekookt waarna we de blog ff gauw fixten om vervolgens een ouderwetse tv avond met de laptop in de camper te houden.

De groetuh en kom es met een idee hoe we de volgende hike nog vetter kunnen beginnen...

b2o & de mupsj

Mirja on

Coooool! Ik moest nog lopen naar die glacier maar met helicopter klinkt veel stoerder. Tip voor de volgende hike, ga er met paragliding naar toe, ook vet!
Enne... jullie moeten ook echt bungyjumpen, must do bij die kiwi's en dat is echt de top ervaring! Doe die met de waterdip.. Enjoy!

Inge Swillens on

Het gaat veel te snel jullie reis.
Nu ik zie dat de camper al in beeld is realiseer ik me dat het jullie aan de laatste etappe bezig zijn.
Ziet er trouwens super uit (ook de camper niet??)
Tot nu toe vind ik Nieuw Zeeland jullie beste en coolste bestemming.................helemaal super Geniet ervan
Gr. Inge
Toerkoop reisburo Swillens

ome_ger on

Vette shit gek dit soort gletsjers ken ik alleen van Bear Grills.

soppegreun
soppegreun on

@Mirja: Bob heeft toch ma de awesome foursome geboekt met Nevis bungee, de waterdip heeft ie op kreta al es gedaan, 137 m nog niet.

Neomy heeft besloten dat ze een skydive gaat doen ipv een bungee(Bob gaat uiteraard mee). Ook gaan we beiden nog de 160km/u zipline doen, dus er staat nog wel wat op het programma.

@Inge: We lopen idd tegen het einde aan maar we zijn nu zeer zeker bezig aan het coolste deel van de vakantie, Nieuw Zeeland is echt ongelofelijk. Dit hadden we ook al verwacht maar om hier 3 maanden te blijven is echt niet te betalen voor ons. De camper(Boris hebben we hem genoemd) is echt super en als we zo rondkijken is het een van de beste campers die er rijden en ook nog es behoorlijk goedkoop, dus dat heb je top geregeld! Bedankt daarvoor!

@Ray, je moet hier echt es heen komen, tis gewoon bizar wat je hier allemaal kan doen en zien...

Add Comment