Christmas in a volcano
Sep 09, 2011
Sep 30, 2012
Danau Maninjau is another lake in the crater of an extinct volcano, but this one is a lot smaller than our previous stop at Danau Toba. We found ourselves here a little off the touristic trail which means, friendlier locals, cheaper prices and no tourists apart from the random couple of backpackers like us. Danau Maninjau is the place where we spent Christmas, but the bus journey which was supposed to be over by Christmas day morning didn't last 15h but almost 30h. So exhausted and fed up at 7pm at night on December, 24th that we finally drop our bags in the town of Maninjau. We found a nice hostel with private bungalows with lake views, had whatever the hostel restaurant had to offer for dinner and went to bed. No very Christmassy, but happy to be arrived. It is quite hard anyway to realise it is Christmas season as we had left the only Christian part of Sumatra, and Father Christmas doesn’t really visit Muslim countries. So we decide to continue our trip, enjoying the warm weather and spent couple of days walking around the lake, resting and discovering the local gastronomy. The random showers, as it is the rainy season here, came to disturb a little our stay, but there is always a place to hide, or a car to give us a ride back to town. In Maninjau, the highlight of our stay had to be the food. In every new country we arrive to, it always takes us a few days to read a menu and know what to order. We finally put our head around it. We also treated ourselves with one of the local favourite delicacy, loaf of toast bread buttered inside out and filled with any two fillings of your choice before being toasted in a pan so no fat is lost! So wrong, but so good on every level (Christmas calories intake – done). Before leaving the region, we went back to Bukittinggi, the main town nearby from where our bus to Jakarta leaves. The city is surrounded by two volcanoes, one still active, and from its city centre you can enjoy the beautiful views over them as well as a canyon. We decided to walk through it and ended up crossing another of those dodgy bridges. What a nice day and a great way to end our stay in Sumatra before spending the next 2-3 days in the bus to Jakarta, located on the Java Island!
Danau Maninjau est un autre volcan éteint avec un lac dans son cratère comme Danau Toba notre destination précédente. Nous sortons un peu des routes touristiques traditionnelle pour cette escale et ne croisons que 2 ou 3 autres touristes. Cela signifie des prix plus faibles et des locaux plus chaleureux et accueillants se qui n’est pas pour nous déplaire pour passer noël. Pourtant après 24h de bus au lieu des 15h prévues, et une arrivée a 19h au lieu d’être dans le cours de la matinée du 24, nous laisse sans vraie envie de célébrer, mais plutôt manger un morceaux et aller dormir. Nous nous réveillons le 25 au matin dans notre bungalow avec vue sur le lac entre les palmiers, et passons la soirée du 25 en compagnie d’un canadien et d’un belge autour d’un super dîner. Cela fera l’affaire pour un dîner de réveillon. Les musulmans ne célèbrent pas vraiment noël de toute manière donc l’atmosphère autour n’est pas aussi festive qu’en Europe. Nous passons deux jours à nous reposer, nous balader autour du lac et profiter de la gastronomie. Chaque pays demande quelques jours d’adaptation pour comprendre le menu et savoir quoi commander. Notre apprentissage est maintenant fait, et nous pouvons confirmer que la cuisine locale est délicieuse. Parfois un peu grasse, comme ce snack qu’ils vendent partout ici dans la rue qui est un pain de mie coupé et aspergé de beure avant d’y glisser deux ingrédients de notre choix. Se fut chocolat et amandes pour nous. Tellement bon, mais si mauvais à la fois. En quelques bouchées et nous avalons nos calories de noël… Avant de quitter la région, nous faisons escale a Bukittinggi, principale ville de la région d’où notre bus partira demain, destination Jakarta sur l’ile de Java. Un voyage de 35h si l’on a de la chance et si les horaires sont respectes, sinon peut être 3 jours sur la route… on vous dira. Mais avant cela, nous passons une super journée a Bukittinggi, avec des vues imprenables sur les volcans environnants, l’un toujours actif, et le canyon qui se trouve au bord de la ville et ou nous avons le temps de nous aventurer et jouer les Indiana Jones a nouveau sur un pont suspendu.
Danau Maninjau je dalsim jezerem v krateru vyhasle sopky, tentokrat je ale mnohem mensi nez nase predchozi zastavka v Danau Toba. Trochu jsme se vzdalili od bezne turisticke stezky, coz znamenalo vsechno levnejsi, lide mnohem pratelstejsi a krome par batuzkarku jako my zadni turiste. Danau Maninjau bylo mistem, kde jsme stravili nase Vanoce, ale cesta autobusem, ktera nas mela dostat na misto na stedry den rano, netrvala slibovanych 15h, ale skoro 30. Takze uplne mrtvi a bez nalady jsme dorazili 24.12. v 7 vecer. Nasli jsme hezky hostel, respektive chatky s vyhledem na jezero, navecereli se tim co bylo na jidelaku restaurace (v nasem pripade nudle a salat) a sli jsme spat. Nebyl to zrovna vanocne naladeny den, ale byli jsme radi, ze jsme dorazili. Tak jako tak je docela tezky si tady uvedomit,ze jsou Vanoce, pote co jsme opustili jedinou krestanskou oblastSumatry, a jezisek do muslimskych zemi nelita. A tak jsme pokracovali nasi cestou, uzivali si tepleho pocasi, stravili nekolik dni turama okolo jezera, odpocinkem a take ochutnavanim mistniho jidla. Sem tam se prehnala nejaka prehanka, ktera nam hatila plany, ale vzdycky se da najit nejaky pristresek nebo auto , ktere nas hodi zpet do mesta (ted naposled jsme sedeli na pytlich rybiho krmeni). Jak uz jsme zminili jidlo bylo zlatym hrebem. V kazde zemi nam chvili trva nez porozumime jidelnickum. Tady uz jsme si tak troche zvykli. Kdyz uz jsou tedy ty Vanoce tak jsme si taky doprali nejakou odmenu a ochutnali mistni 'zakusek’. Bochnik toustoveho chleba, namazany ze vsech stran maslem, rozkrojeny a napleny cimkoliv si vyberete (my si dali cokoladu a orisky) a pak opeceny na panvi, aby nahodou nejaky tuk neunikl ! Vyborny, ale spatny na vsech frontach (prijem vanocnich kalorii – splneno). Predtim nez odjedeme z tohoto regionu tak jsme se vratili do Bukittinggi, vetsiho mesta nedaleko, odkud nam pojede autobus do Jakarty. Toho mesto je obklopeno dvema sopkami, jedna z nich je jeste cinna, a z centra mesta je krasny vyhled do okoli kanonu, ktery jsme sli prozkoumat a prebehli dalsi z mnoha pochybnych mostu. Byl to hezky den na rozloucenou se Sumatrou a ted nas ceka 2-3denni cesta autobusem do Jakarty na Jave.

Don't stayy at jalan jaksa when in jakarta! Its touristt trap
But stay in central jakarta area
Therre are 2 hidden paradise island in polluted jakarta
Pulau macan(tiger island) and pulau sepa u can stay @pulau pramuka for cheap accomodation around 4pound than go to those island with fisherman boat
thanks for the advice, but too late as we did stay there and are about to leave to yogia. thanks anyway