Wreszcie w USA

Trip Start Jul 07, 2009
Trip End Aug 05, 2009

Flag of United States  , New York
Wednesday, July 8, 2009

Dotarlismy wreszcie do USA. Podroz nie nalezala niestety do najprzyjemniejszych. To znaczy odcinek Monachium-Paryz bez zarzutu, szybko i wygodnie, ale pozniej nie bylo juz tak dobrze. Na lotnisku w Paryzu szybko przemiescilismy sie do wlasciwego terminala, gdzie po chwili zaczeli wpuszczac na poklad samolotu. Samolot byl prawie pelen i dosyc ciasny. Wybor filmow, gier i innych atrakcji na osobistym ekraniku calkiem pokazny. Jedzenie dobre i picie do woli.
Co nam sie nie podobalo? Mielismy juz 20 minut do lotniska w Nowym Jorku, gdy kazali nam krazyc, z 20 minut zrobilo sie 40. A potem odeslali nas na lotnisko Bradley (okolo 200km od lotniska JFK). Okazalo sie, ze w Nowym Jorku jest burza i nie mozemy ladowac. Musielismy dotankowac i poczekac na zmiane pogody. Caly czas (w Bradley) nie mozna bylo opuszczac samolotu. Dotarlismy opoznieni o cztery godziny i okropnie zmeczeni. Na szczescie imigration control przebiegla sprawnie i na bagaze nie musielismy czekac zbyt dlugo (i wszystkie dolecialy!). Nie chcialo mi sie szukac darmowego transportu zapewnianego przez hotel, wiec poszlismy na postoj taxi. Taksowki podjezdzaly jedna za druga, wiec kolejka szybko sie posuwala. Agatce najbardziej podobal sie kierowca w hinduskim turbanie. Nam trafil sie afroamerykanin, ktory nie bardzo wiedzial dokad i ktoredy ma jechac, mimo ze otrzymal dokladne namiary na hotel (nazwa i pelny adres). Szczesliwie mialem pod reka w plecaku nasza nawigacje. Widzac, ze nasz kierowca nie moze sie dodzwonic do hotelu by uzyskac informacje o trasie dojazdu, wlaczylem naszego tomtoma, wpisalem adres hotelu i pozostalo mi tylko tlumaczyc z polsiego na angielski wskazowki podawane przez urzadzenie. Nieco zaskoczylo mnie pytanie kierowcy czy to cos doprowadzi nas na miejsce, ale trafilismy szybko i precyzyjnie.
Hotel byl bardzo przyzwoity, zaden luksus, ale czysty i wygodny, i z uprzejmym i uczynnym personelem. Padlismy do lozek i bardzo szybko zasnelismy.