Ashantikongen og min svarte engel

Trip Start Nov 06, 2010
Trip End Dec 10, 2010

Flag of Togo  ,
Wednesday, December 8, 2010

Naa har jeg kommet til siste stopp paa reisen… og befinner meg altsaa i hovedstaden I Togo. Gullan (som bussen heter) har reist tilbake Ghana med de fleste i gruppen, og vi er 4 stykker igjen her. Siste gang jeg skrev var jeg i Accra i Ghana. Vi hadde flere dager paa stranden (som passive ganja-roeykere) i Ghana foer vi dro videre. Det har vaert helt herlig aa faa tid til aa slappe av i sola, lese og bade etter all busskjoeringen! Jeg husker ikke om jeg nevnte det forrige gang, men mennene i Ghana kan vaere ganske floertete og paagaaende og kommer opp med de utroligste historier for aa faa napp. Blant annet har jeg moett en framtidig konge i en Ashanti-landsby (som senere fortalte at han var nr.8 i soeskenflokken…) som mente det var skjebnebestemt at vi moettes, og en som absolutt skulle bade med meg og senere frelse meg fra aa havne i helvete ved aa faa meg til aa ta imot Jesus. De er ganske intense og ikke saa rent lite underholdende, men jeg foeler meg litt slem naar jeg sitter og ler inni meg av alt de faar seg til aa si… Etter interessante og late dager paa dette strandstedet, dro vi videre mot Benin. Jeg oppholdt meg litt foran i bussen og fikk oppleve litt av utfordringene det innebaerer aa kjoere buss i Vest-Afrika. Blant annet ble vi stoppet i politikontroll hvor de forlangte aa se et dokument vi ikke hadde. Politibetjenten begynte aa mase om at vi skulle gi ham oel helt til kompisen hans kom og dro ham bort slik at vi fikk kjoere videre. En annen politimann skulle gi oss bot for et eller annet, men ga seg naar han fikk to kjaerlighet-paa-pinne…

I Benin bodde vi ved stranden paa en gresslette hvor det var masse geiter. Den foerste dagen dro vi til Afrikas Venezia; Ganvie. Reisen dit skulle ta 2 timer, men vi brukte 4. Vi hadde leid inn en lokal guide for anledningen og det viste seg at han aldri hadde reist dit foer… Saa de foerste timene brukte vi paa aa finne en annen guide som skulle hjelpe til og deretter viste det seg at veien fram til stedet vi skulle ta baat fra, ikke var spesielt egnet for buss; kjempesmal og store hull fyllt med vann i veien. Guidene loep foran bussen mye av veien og testet hvor dype vanndammene var (noen ganger helt opp til midt paa laaret…) "Hakuna matata"-mentaliteten har en bakside… Det var denne dagen et straalende eksempel paa! (Lunsjen er et kapittel for seg .) Da vi omsider kom fram, var vi paa en kjempefin baattur mellom husene. Det var visst en slags begravelse der samtidig, saa det kom baater med masse folk i finstas, det var vill trommemusikk og super stemming! Dagen etter ble det tid til litt sol og bading foer vi dro paa en Voodoo-seremoni. Jeg trodde vi skulle faa se mennesker i vill dans med kroppsmaling og straaskjoert, men det viste seg aa vaere ca. 4 to meter hoeye fargede straagreier som snurret rundt til trommemusikk. Disse var visstnok helt tomme og styrt av aander (men den ene kunne man se ben under…) Fikk servert beske roetter, pepperkorn og sterk sprit. Tok lang tid etterpaa foer lysten til aa riste villt paa overkroppen avtok. Suggerende rytmer!

Etter Benin dro vi tilbake til Togo hvor vi foerst fikk litt mer sol og bad foer vi skiltes med resten av gruppen. I gaar kikket vi litt rundt i Lomé og i dag er vi paa et hotell og ligger ved bassenget og proever aa kose oss mest mulig med varmen foer vi skal hjem. Julestemningen har saavidt begynt aa komme krypende tross temperaturen (de spiller klassiske julesanger med fransk tekst og bossanova-rytmer ved bassenget…) Det blir nok et sjokk aa komme hjem til kulden og all luksusen… Ikke mer soving under aapen himmel… Foelelsen av aa vaere ren og toerr! Folk som snakker norsk!!

Jeg har begynt (glad i lister som jeg er) aa oppsummere enkelte episoder jeg kommer til aa huske fra turen og jeg oppdaget et merkelig fellestrekk ved flere av dem; fravaer av elektrisk lys… For eksempel: foerste gangen jeg hoerte bussangen “On the road again” da vi kjoerte ut fra Dakar foer soloppgang… Dobesoek i moerket paa et gatehjoerne midt i en grenseby mellom Senegal og Mali… Massasjen av en Dogonmann i moerket paa et tak under stjernehimmelen… Diaré midt paa natten i tett buskas utenfor Kakum nasjonalpark, hvor jeg klarte aa miste lommelykta naar den var avslaatt (veldig goey aa lete etter den maa jeg si…)... Da stroemmen gikk paa strandrestauranten utenfor Cape Coast og det kom et helt villt tordenvaer med lyn… Har hatt en utrolig spennende og opplevelsesrik tur med baade gode og litt mindre gode (men med tiden morsomme) opplevelser. Det har vaert interessant og veldig hyggelig aa leve saa tett med saa mange forskjellige mennesker. Litt leit at det er over. Naa skal jeg gaa tilbake til bassenget og ta meg en god dukkert – saa sees vi snart i Norge :)
Lome hotels Slideshow

Sissel on Dec 8, 2010 at 02:26PM

Det er så morsomt å følge deg på turen! Gleder meg til å se bilder + høre mer når du kommer hjem :) God tur hjem! Klem

Chris on Dec 8, 2010 at 05:20PM

Ja, det høres ut som det har vært litt av en tur. Som du vet kan vi friste med masse snø, mange kuldegrader og mye julekos. Ute stresses det i handlegater og inne stråler vår lille, gode engel. God tur hjem. Klem :-)

Mom on Dec 9, 2010 at 01:33AM

Underholdende å lese bloggene dine!! :) God tur hjemover! Gleder meg til du kommer!! Stor klemmm

Add Comment