Into the Wild

Trip End Oct 03, 2009

under a mosquito net

Flag of Bolivia  , La Paz,
Tuesday, July 28, 2009

Rurrenabaque i Amazonas 28.7. – 1. 8. Ajme, ljuta sam za poludit! Zadnjih tjedan dana putovala sam s jednim Englezom, Leonom, koji mi je na pocetku bio skroz super, ali je na kraju ispao totalni manijak! Rekao mi je kako sam sebicna i kako sam djetinjasta, a prije toga mi je cijelo vrijeme govorio kako cijelo vrijeme samo kukam (i to mi je neprestano ponavljao). Kad sam mu rekla da idemo, dok je on pricao preko skypea sa svojom mamom o svinjskoj gripi, a ja cekala njega umiruci od gladi, rekao mi je da mu je zlo od mene i da idem sada sama, pokupio se i otisao. Koji idiot! A ja mu posudila novce kad smo stigli u Rurrenabaque jer je on izgubio svoju karticu i brinula se o njemu ko debil dok je rigao kroz prozor busa dok smo putovali, pomagala mu gdje god da sam mogla i on meni dode i kaze da sam sebicna samo zato sto hocu jesti jer nisam jela nista od sinoc, a on se nazderao jutros i meni nije htio nista dati, a ja nisam imala novaca da si nesto kupim. Jucer mi je kao posudio 100 bolivianosa i na kraju uzeo 20 nazad pa sam ja ostala na nuli, srecom pa je ova jedna Nijemica bila u Rurrenabaqueu pa mi je ona posudila 50 bolivianosa jer inace ne bih imala kako platiti bus i takse za avion. A on je kao cijelo vrijeme govorio da nema novaca i da mi ne moze posuditi, na kraju otisao u trgovinu i nakupovao si hrane i kasnije ga cujem kako prica s mamom (koja mu salje novce preko money graina) i govori kako ima novaca. Idiot jebeni. I ja bila s njim tjedan dana, izgubila vise zivaca na njega nego hodajuci 8h kroz jebenu dzunglu.

Uglavnom, zadnjih tjedan dana bila sam u dzungli. Prvo smo bili dva dana u gradu koji se zove Rurrenabaque gdje smo se oporavljali od 17 sati mucenja u busu, tj. od NAJGOREGA dozivljaja moga zivota. Treci dan smo krenuli u dzunglu s likom koji se vec 22 godine bavi turizmom i tako vodi turiste u dzunglu, kuha, napravi „dom" i stiti ih od zivotinja :D prvi dan su mi natrpali ruksak hranom pa sam jedva hodala, ali krenuli smo oko 11h i stali nakon sat vremena voznje busom kod neke kucice i kuhali rucak (rizu i povrce, svaki dan). Prvu noc smo spavali kraj rijeke usred sume, ispod mreze za komarce u vrecama za spavanje. Drugi dan smo se digli oko pola 8, doruckovali i krenuli dalje i to uzbrdo neka 4h. Mislila sam da cu odapet! Preznojavala sam se ko nikad u zivotu i divila se samoj sebi kako se mogu penjati tako dugo i tako visoko. Poslije mucenja uz uzbrdicu, imali smo rucak i tusiranje u rijeci. Pocela je padati kisa na kratko, ali nije bilo strasno. Nakon rucka, krenuli smo dalje i to kroz rijeku. Uspijela sam odrzati lijevu nogu suhu neka dva sata, ali nakon toga sam odustala i jednostavno pocela setati kroz vodu. Krajolik kraj rijeke je bio super jer smo hodali preko velikih kamenja i bilo je fora. Bilo je dosta toplo tako da je i hodanje kroz rijeku bilo ugodno.

E da, prvi dan sam vidjela nesto crno s dugackim repom, mislim da je bila puma. J nazalost, vidjela sam samo strazni dio, tj. stomak i rep. Vodic i Leon su drugi dan vidjeli pumu kako hvata majmuna, a ja sam to samo cula jer sam bila iza njih i nisam stigla na vrijeme. Inace, cijeli put sam presla u patikama koje NIKAKO nisu za duze hodanje. Imala sam samo dva zulja :D drugi dan, dok smo hodali preko kamenja i nakon 4h uzbrdice, u jednom trenutku sam se izgubila (vidjela sam Leona ispred sebe s lijeve strane, ali je put vodio prema desno pa mi nije bilo jasno kuda trebam ici) na kraju sam samo stala i dobila slom zivaca od umora i od zaljenja sto sam uopce otisla na tako nesto i sve to jos i platila (ca. 21e/dan). Na kraju se vodic vratio po mene i uzeo moj ruksak te nosio istovremeno svoj i moj. Divim se samoj sebi kako sam uspjela preci preko rijeke, preko ogromnoga kamenja, kroz blato, zbunje i slicne stvari. Strasno. Drugi dan smo stigli do „kampa“ tek oko pola 7, tj. nakon nekih 10h hodanja! Umrla sam! Sutradan sam se jedva digla od bolova u nogama. Treci dan je bio jos i najbolji jer smo cijelo vrijeme hodali kroz rijeku (tj. tri dana smo imali mokre noge) i nismo morali ici uzbrdo. Cetvrti dan je bio katastrofa. Hodali smo kroz duboku sumu preko blata i mokroga lisca. Najbolje mi je bilo kad mi je vodic rekao da bi bilo najbolje da pretrcim ovu jednu uzbrdicu jer je tako sigurnije i manja je vjerojatnost da cu pasti. A ja sam oklijevala i na kraju se zaletila i pala na guzicu. Bilo je toliko sklisko da sam se jedva digla (zbog ruksaka na ledima). Kasnije sam jos jednom roknula na dupe :D Zadnji dan je bio katastrofa jer sam izgrebala noge zbog granja i pokupila nekih 30 (!!!) krpelja (koji nisu kao nasi jer su manji i hodaju po tebi :D). Nakon nekih 4h hodanja stigli smo napokon do velike rijeke gdje nas je cekao brodic koji nas je odvezao do Rurrenabaquea (vodizili smo se neka tri sata). U Rurrenabaqueu smo uzeli neki sugavi hostel u kojem nije bilo tople vode, a posto sam se bila vratila nakon 4 dana dzungle, nije mi nesto puno smetalo tako da sam se tusirala nekih pola sata jer sam morala isprati sve krpelje :D nakon hladnoga tusa pokusala sam prikljucit laptop u steker i zdrmala me struja tako da mi je dan bio veseo! Nakon hostela isli smo jesti jer smo umirali od gladi i dok smo jeli, izgrizli me komarci (u dzungli nijedan, u gradicu sto)

U dzungli smo vidjeli majmune koji su bili presmijesni jer su nas slijedili i promatrali (isto kao i mi njih). Jednu noc je padala kisa tako da je bila hrpa zaba (probudila sam se usred noci i vidjela jednu pola metra od sebe kako skakuce okolo) zadnju noc sam se probudila oko 5 ujutro i cula kako nesto hoda okolo i jede. Vodic i Leon su mirno hrkali tako da sam se doslovce usrala :D

U Rurrenabaque smo poslije vecere upoznali likove koji su isto 4 dana bili u dzungli, ali su nam  njihove price zvucale puno zanimljivije od nasih :D jos smo i pricali s ljudima koji su isli na pampas turu (tura koja kosta nekih 100 dolara te se sjedi tri dana u brodicu te spava u hostelima) i tamo vidjeli roza delfine, anakonde, aligatore, majmune itd. Pa nam je bilo malo krivo sto mi u biti nismo vidjeli nista. Ali spavali smo usred nicega ispred mreze za komarce, kupali se u rijeci, pili vodu iz rijeke (s plutajucim necim te sada samo cekam kada ce neki parazit iskocit iz mene :D, hodali tri dana u rijeci i vidjeli raze (opasne ribe koje te mogu ubosti repom) oko sebe...

Najbolje mi je bilo kad nam je vodic rekao da ne ostavljamo robu preko noci izvan mreze za komarce jer nocni leptiri lezu jaja u robu te poslije ta jaja udu pod kozu te poslije tri, cetiri, pet dana imas leptira ispod koze hehe

Divim se samoj sebi kako sam tako nesto prezivjela, kako sam se mogla kupati u rijeci s ribama te poslije toga piti tu vodu haha

... tako da je taj moj mali izlet u dzunglu definitivno bio veeeliko iskustvo, koje ne bih nikada vise htjela ponoviti :D