Tummen upp för Nya Zeeland

Trip Start Nov 28, 2010
Trip End Aug 18, 2011

Flag of New Zealand  , South Island,
Tuesday, February 8, 2011

Nu har jag äntligen landat i Queenstown, äventyrssportens huvudstad, och det är magiskt här. Magiskt.
Det är som att Norges fjordar, norra Italiens sjöar och Schweiz alper på något mystiskt sätt har smält ihop och mitt i allt detta ligger den lilla alpbyn Queenstown. Perfekt belägen precis vid den turkosa sjön och med berg runt 2000 meter runtom. Jag håller helt klart fast vid att Nya Zeeland är paradiset.

I alla fall, förra veckan tillbringade jag i den charmerande staden Dunedin, en studentstad liknande Lund. Jag bodde på det bästa hostel jag bott på hittills som sköttes av en familj och var beläget centralt och bra samtidigt som naturen och bergen bara var en kort promenad därifrån. Litet, hemtrevligt och med sängar som inte knarrade eller gnisslade bara man andades på dem, gjorde Central Backpackers Dunedin till min lilla oas och istället för att stanna en natt blev det alltså en vecka där. Jag träffade också några riktigt härliga personer som förgyllde veckan såklart och det blev mycket kortspelande, många sena kvällar när vi satt uppe i köket och spelade gitarr, sjöng och pratade och även lite biljardspelande. De första dagarna var det jag, Helen och Justine som umgicks och eftersom vi sov i samma rum vart det knappt en tyst minut. I fredags träffade vi på tre killar som hade cyklat till Dunedin och nu skulle laga tält, ta det lugnt och sova i en riktig säng innan de cyklade vidare till Queenstown. Vi fick dem att stanna till igår och hade en grymt rolig helg. Det visade sig att killen från Kalifornien hade spelat gitarr i 15 år så han lärde oss lite knep och visade hur det skulle låta egentligen.

I lördags insåg jag att jag måste hålla i mina pengar och kom på den briljanta iden att leva så billigt som möjligt under helgen. Så till måndag morgon spenderade jag endast $6, detta inklusive boende. Ja, jag var lite busig. Det fanns nämligen en extra säng i killarnas rum som ingen använde, men någon hade betalat för så när personalen hade gått hem smög jag in och sov där. Natten mellan söndag och måndag var lite knepigare. Jag fick så dåligt samvete efter att ha sovit på hostelet utan att ha betalat så det ville jag inte göra igen. Istället sov jag på soffan hos en tjej som Justine hade träffat veckan innan, otroligt gulligt av henne! Så, boendet löste sig nu var det bara maten kvar. Jag hade ju faktiskt $6 så för de pengarna köpte jag nudlar, hela 10 paket kan man få för ca 30 SEK, inte dåligt. Killarna tyckte dock så synd om mig på lördagkvällen när jag satt där med mina nudlar medan de åt en festmåltid så de hämtade en till tallrik och lastade på mat för en hel arme och sa 'ät!'. På mornarna fanns det gratis te och de två mornar jag inte hade någon frukost var det någon vänlig själ som erbjöd mjölk och flingor eller en smörgås; mat som de annars skulle kastat. Sen kan jag ju tillägga att jag levde i "free food"-hyllorna (hyllor där folk som ska vidare och inte kan bära med sig massa mat helt enkelt lämnar kvar den åt andra fattiga backpackers att njuta av) så mat var inte heller något problem. Man kan alltså leva riktigt billigt om man verkligen vill och vågar.

Det finns andra sätt att spara in pengar på, utan att vara busig (eller okej, lite busigt är det ju, men inte lika) ett sätt är att lifta. De flesta jag har mött på olika hostel har liftat minst en sträcka i Nya Zeeland och eftersom bussbiljetter är dyra så är det ju faktiskt ganska smart. (Okej, jag ska inte göra det i Rio de Janeiro kanske menmen.) Det innebär ju klart en liten risk, men så gör allt annat också! Och självklart hoppar jag inte in i bil om det är en skum, ensam man med läskiga ögon och en yxa i baksätet. I måndags, efter att ha besökt världens brantaste gata (Baldwin Street) och haft hejdå-picknick i botaniska trädgården ställde jag mig alltså i vägkanten med tummen upp. Det tog tio minuter innan en backpacker-bil stannade och plockade upp mig och jag fick skjuts ända till Cromwell. Därifrån gick den lokala bussen ända in till Queenstown. Billigt och bra! Dessutom var det tyska paret jag åkte med väldans trevliga och pratglada så jag hade inte dirket tråkigt.

Just det, jag har möjlighet att ta emot post nu! Om någon känner för att skriva ett litet brev eller skicka ner något svenskt godis är det mer än välkommet! Skickas det inom två veckor från och med idag kommer jag garanterat hinna få det! Adressen är som följer:

Malin Byström
Poste Restante
Auckland 1010
New Zealand

Nej, nu ska jag ut och se Queenstown ordentligt. Måste reka lite innan min fina Helena kommer hit. Exakt en vecka kvar idag. Helt galet!

Love M

Ps. åt världens godaste hamburgare igår. Den var verkligen galet god! ät på Fergburger om ni någonsin kommer till Queenstown, Nya Zeeland.

Pss. Men bo inte på ett hostel som ligger ovanför en kareokebar. Ni kommer inte somna förrän vid fyra på morgonen och innan dess få höra fulla turister gorma dåliga klassiker i mikrofonen som om det inte fanns en morgondag. Hemskt säger jag bara.

Mamma on

Tänk att vara i Paradiset! :-) Du har inspirerat oss att i en framtid göra en vandringsresa dit. Ps. Gillar att du håller i plånboken.. Pussokram!!

Martina on

Det låter verkligen helt underbart. Vad sugen man blir på att åka dit! Lifta lugnt! ;). Sov så gott sen! :D

malinbystrom
malinbystrom on

Mamma - Ja, det måste ni verkligen göra! Ni kommer inte bli besvikna:) Tycker fortfarande du är bäst som svarade med ett lugnt "jaha" när jag berättade om min helg haha pussar!
Martina - Haha will do;) sov så gott sen! :D <3

Perla on

Malin jag har nu tillbringat min morgon med att streckläsa din underbara blogg om din fantastiska resa och måste bara säga att jag tycker att du är helt otrolig! Vilken resa och den är inte slut än! Vad mycket du hunnit se och uppleva! Ser fram emot nästa inlägg! Kram från din icke påsprasslande gamla roomie :)

malinbystrom
malinbystrom on

Perla! Vad roligt att se att du läser! :D Och jag måste säga att jag nu uppskattar dig som rumskompis ännu mer efter att ha bott med de värsta roomisarna man kan tänka sig haha! Hoppas allt är underbart med dig! Kramar

Add Comment