Oude herinneringen, wildlife en the real Zambia

Trip Start Unknown
Trip End Ongoing

Flag of Zambia  , Eastern,
Saturday, December 18, 2010

Na twee maanden Lusaka hadden we de kans om een beetje meer van Zambia te gaan zien. Mooie gelegenheid om terug te gaan naar Chipata, de plaats waar Lars in 2004 geweest was.

De eerste kennismaking met het Zambia buiten Lusaka was de busrit… mooie groene heuvels met de kleihutjes ertussen, onderbroken door en enkele rivier of een groene vallei. In een bus met 80 Afrikanen en slechts 2 Muzungu's (zoals ze de blanken hier noemen). Met het beeld dat onderweg in ons opkwam: "op... geen carriere maken" (vrij naar Grolsch).

Oude herinneringen

Mr. Lameck Phiri was degene die ons de omgeving van Chipata liet zien. Leuke gast, veel mee gelachen, maar ook iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Niet alleen zorgde hij voor geld (baan als driver en een eigen kleine garage) en eten (hij heeft een eigen stuk grond waar hij mais op verbouwt) om zijn eigen gezin en meerdere familieleden te kunnen onderhouden... ook geeft hij kinderen van de straat een kans op een toekomst. Niet door ze geld te geven, maar door ze op te leiden tot automonteur. Als zijn nieuwe huis af is, wil hij ook meisjes op gaan leiden. Zoals hij het zelf verwoordt: “You know… I cannot be lazy. I know that I can help people, so I just need to do it. I know what it is like to live on the streets. I had the same youth as them and I know that it is important for them to have skills to be able to earn their own money.” ...met een rostvast geloof dat God hem erbij zal helpen.

De eerste dag in Chipata stond in het teken van oude herinneringen ophalen... Leuk om na zoveel jaren de plaatsen weer te zien. Ook een beetje onwerkelijk, want alles was nog precies zoals het voorheen was, alleen zelf ben je flink veranderd...

Mooi voorbeeld was Msupadzi, het dorpje 20km buiten Chipata met de school en het weerzien met Br. Pias en Lucas, leraar Mathematics. Het gesprek met Lucas was erg mooi,... het begon met lachen en geintjes maken, maar daarna begon het serieuze, diepere gesprek (“you are learning a lot, because you experience, you feel and see for yourself, instead of this being taught”), dat als vanzelf weer overging op geintjes en lachen.

En toen was het tijd voor lunch...

“We would like to invite you for our lunch.”

'Oh,…did you count on us?’

“No, no, but that’s no problem. You are lucky, all the Western people are out today. They need everything to be planned in front. For us Africans, the most important thing is sharing. So please, be our guests.”

The real Zambia

Zoals onze driver mr. Phiri ons weet te vertellen: “Het echte Zambia is niet wat je ziet in Lusaka. Het is ook niet het Zambia dat je ziet in Chipata. Hier buiten de stad begint het Zambia zoals de meeste Zambianen het beleven. Maar het echte Zambia speelt zich af in de rural area’s. Daar is echte armoede en krijg je pas een gevoel van compassie. De mensen liggen er op de grond te sterven, veelal van HIV/AIDS. Ze zijn naar deze afgelegen gebieden gevlucht om te ontsnappen aan de slavenhandel, eeuwen geleden. Je komt er door met de auto te rijden tot de weg ophoudt, vervolgens nog 20 km te lopen naar een rivier, deze oversteken en na nogmaals 25 km kom je in het dorp aan. Maar... je komt er alleen als je een persoonlijke missie hebt: ‘Ik wil het echte Zambia leren kennen’.”

Toch geven de dorpjes die we bezoeken, een stuk buiten Chipata, al een aardig beeld. In het eerste dorpje merken we meteen dat ze niet gewend zijn om Muzungu’s (blanken) te zien. Voor de meeste kinderen is het tevens de eerste keer. Nieuwsgierig, afstand houdend, maar erg geinteresseerd worden we ontvangen. Om de ‘kloof’ te dichten nemen we de camera erbij. “You want to be copied?” Uhm... da’s duidelijk… binnen no time zijn we omsingeld door kids. Foto’s maken en aan hen laten zien. Mooi om de verbazing en nieuwsgierigheid van hun gezichten af te lezen. En lachen! Zeker bij het terugzien van een filmpje dat we van hen gemaakt hadden. Wat een voorrecht om deze puurheid en vriendelijkheid te mogen meemaken.

Eenzelfde beeld in het volgende dorpje, waar de oma (‘amboeja’) van onze driver nog steeds woont. Bij aankomst schrikt een klein meisje van ons. Ze heeft nog nooit een auto en Muzungu’s gezien. Bij het aanreiken van een Muzungu-hand draait ze zich om, begint weer te huilen en is helemaal de weg kwijt. Maar als amboeja haar geruststelt en vertelt dat wij, net als zij, ook gewone mensen zijn en dat we allemaal gelijk zijn, geeft ze toch een handje en is alles goed. Hoewel ze weinig hebben worden we getrakteerd op een schaal ground nuts. Deze zijn schaars en eigenlijk bedoeld om te zaaien, maar omdat wij hun gasten zijn... Dit bezorgt ons deels een vereerd en deels een beetje opgelaten gevoel. En ook hier worden we uitgenodigd voor de lunch: nshima met een groene saus. Heerlijk, helemaal door de setting waar we in zitten. Wederom beseffen we ons hoe bevoorrecht we zijn om dit mee te mogen maken.

Wildlife

Als je in Chipata bent kun je er bijna niet omheen om een bezoek te brengen aan South Luangwa National Park, ofwel Mfuwe zoals ze het in Zambia noemen. Hoewel het niet al te bekend is, is het volgens kenners één van de beste parken van Afrika. En om eerlijk te zijn... de 4 uur durende rit er naar toe met voldoende ‘butt massage’, was het meer dan waard!

Olifanten, zebra’s, baboons, hippo’s, impala’s, giraffes, ... plenty!
Leeuwen (“the first time we have seen them in a week”)
Maar ook, Pumba en Zazu van de Lion King, allemaal vette grote vogels (maraboes, Marshall eagle, zeearend, ...) en lizards van meer dan een meter.
En nog veel meer wildlife.

En dan de night drive... we wisten dat het in deze tijd van het jaar moeilijk zou zijn om katachtigen te gaan zien, laat staan het luipaard, dat überhaupt weinig gezien wordt. Maar... toch drie luipaarden! En of het niet genoeg was, ook nog een genet kat en de civet (google maar even voor plaatjes...).

De reactie van de mensen die vroegen hoe onze trip geweest was zei genoeg. Bij het stellen van de vraag vriendelijk lachend en hun gezicht dat overging in stomme verbazing bij het vertellen van onze ervaringen... “You are blessed!”

Een momentje van geluk…

Downtown Chipata
Zonnetje met een beetje wind,
Vale spijkerbroek, t-shirt en slippertjes,
Relaxed rondlopend,
Net terug van de markt,
Het verse avondeten in de tas...

Meer is er niet nodig.

Bij deze willen we iedereen fijne kerstdagen wensen en 'enne goje roetsj'!
Lusaka hotels Slideshow

sav on Dec 18, 2010 at 10:18AM

heey es en lars
dat is wel even wat anders als het wildlife in nepal :p haha
klinkt allemaal echt bijzonder! wat gaaf dat je zoveel mee mag maken van het gewone leven. heel veel plezier nog en jullie ook een hele fijne kerst en natuurlijk nog een heel spannend nieuw jaar!!!
xxx sav

Olav on Dec 18, 2010 at 10:46AM

Ha Lars en Es,

wow, indrukwekkend. Klinkt inderdaad als iets wat we ons vanaf de bank in Hors niet kunnen voorstellen. Naar buiten kijkend zie je hier op dit moment alleen maar sneeuw, en verder als de kat van de buren kom ik hier niet me de katachtige....sjiek!

Fijne kerst, goede roetsj en bis spater....
Lav.

Elena on Dec 18, 2010 at 10:47AM

WAUW!

Klinkt echt adembenemend mooi allemaal.... Kiepevel ;)

Jullie ook een hele fijne kerst en 'n gelukkig nieuwjaar samen, en geniet maar weer fijn, maar dat is geloof ik een overbodige 'boodschap' voor jullie... :)

Groetjes!!

Niels-je on Dec 18, 2010 at 11:09AM

Denk niet dat je wilt ruilen voor een witte Kerst, hè? ;-)
Aangezien jullie als wereldreizigers geen vast adres meer hebben om een kaartje heen te sturen, bij dezen fijne feestdagen en een goed 2011! Mooi dat we zo nu en dan een stukje van jullie avonturen mee mogen beleven :-)
Gojje roetsj! Niels

Linda en Luuk on Dec 18, 2010 at 11:19AM

Ha Es en Lars!
Wat een mooi verhaal, en die foto's.... Zucht... De reiskriebels beginnen bij mij... Maar goed. Wij gaan hier in 'winterwonderland' ons gangetje. De wildlife die wij zien zijn Bep in de sneeuw en vogels die aan een bolletje vet knagen. Ook mooi ;). Hihihi. Geniet er samen van. Wij wensen jullie een mooie kerst en gelukkig nieuwjaar!

Knoevel!

Janneke on Dec 18, 2010 at 12:50PM

Ha Lars en Esther!!

Wat een geweldig verhaal en mooie foto's. Zo zijn jullie alweer een paar maanden verder.
Ik wil jullie laten weten dat het kaartje aan is gekomen... Wat een mooie tekst!!! dank je hiervoor.
Ik denk ook veel aan jullie! Nou geniet van al het moois en vooral van elkaar.
Hele fijne feestdagen en unne gojje roetsj!
Liefs Janneke

die van de Grimmelsweg on Dec 18, 2010 at 01:50PM

hallo Esther en Lars,
wat een indrukken moeten jullie verwerken zeg. jullie maken het wel heel erg visueel voor ons. Je krijgt zo zin om er ook heen te gaan. Al hoewel het bij ons nu ook heel apart is met het koude weer en sneeuw. Je krijgt er een kerstgevoel van. Wij willen jullie vanuit Lottum ook fijne kerstdagen wensen en een voorspoedig 2011.
Huub, Loes, Teun, Marit, Dorien, Tom en Guus.

ELS on Dec 18, 2010 at 04:30PM

Een onzettend mooi verhaal en foto,s geweldig gewoon.Ik wens jullie ook een hele fijne kerst en een heel goed nieuwjaar van uit een wit besneeuwd wit horst. PS. ik heb er een kleindochter bij ze heet Elin/Rikkie weegt 4015gr. en is 54 centimeter lang alles is goed met moeder en dochter ze lijkt op Mirthe. vele groetjes van Els.

Ingrid on Dec 18, 2010 at 05:41PM

Ha die Lars,
Jullie ok enne heerlukke Afrikaanse roetjs!!
Groetjes, Ingrid
PS zingen jullie veel?

Marieke van Benschop on Dec 18, 2010 at 09:43PM

Wow! Wat een geweldig verhaal en foto's weer! Wat maken jullie geweldige dingen mee zeg, een onwijs mooie ervaring die jullie nooit meer gaan vergeten!

Heel veel plezier nog daar en genietse!
Hele fijne dagen daar!
Liefs Marieke

Toos en Ger on Dec 18, 2010 at 11:10PM

Hallo Lars en Esther,

Op zo'n manier reizen beleef je wel het echte Zambia. Niet alleen dicht bij de bevolking maar ook dicht bij de dieren, gezien de geweldige foto's. Wij genieten van jullie reisverhaal en natuurlijk ook van de mooie foto's. Dat jullie ervan genieten is ook duidelijk. Wij wensen jullie een goed uiteinde en een goed begin van het nieuwe jaar 2011!!!

Heel veel groetjes van
Toos en Ger.

jan en mariet on Dec 19, 2010 at 10:43AM

hallo Esther en Lars,
weer genoten van het prachtige verhaal en de mooie foto`s. Wie kan je beter het land laten zien dan de locals.
Prachtig toch dat ze veel met jullie willen delen al voelen jullie je wat bezwaard.
Beleef nog een mooie tijd samen met iedereen die je op je weg mag ontmoeten ( lijkt wel EO ), verder fijne kerstdagen en een voorspoedig en gezond 2011 toegewenst.
we blijven zo wel goed op de hoogte van alles, ook al spreken we elkaar elke week via de telefoon, dit is toch weer anders.

groetjes vanuit het witte Lottum

Bart en Lizette on Dec 19, 2010 at 11:33AM

Ha Lars en Esther,
As ik die foto's mit aal daat wild zeej, da hedde zeker spiet daat ge de weendbuks ni mej het genoame, da koste pas echt wild eate mit kerstmis.
Ok weej wense jullie fijne kerstdaag, en en gelukkig en muzikaal ni-j joar !!!
Bart en Lizette

Rianne on Dec 19, 2010 at 11:48PM

Prachtig mooi en authentiek verhaal weer! Wel surrealistisch om te lezen, als je net door 30 cm sneeuw naar huis bent geploegd.. Jaja, ook in Münster is het leven avontuurlijk en loeigevaarlijk.. :)
Met de big five gaat het hard, aan jullie mooie foto's te zien. Blijf vooral genieten, relaxen, vieren en schrijven!
PS: Ook vanuit hier fröhliche Weihnachten und ein wunderbares neues Jahr! (Dat laatste zal geen probleem vormen..)

Yvette on Dec 20, 2010 at 08:08AM

WOOOOWWWW!!! Dit klinkt echt helemaal geweldig! En die foto's van al die dieren lijken wel alsof ze uit een of ander foldertje komen. Echt super gaaf dat jullie dit allemaal mee maken!

Ook vanuit een wit Den Bosch hele fijne kerst en enne gojje roetsj!

Kus kus Yvette

Karina en Rick on Dec 22, 2010 at 09:13AM

Hey Es en Lars,

Wat een prachtig verhaal weer. En prachtige foto's!
Leuk dat jullie nu ook de kans hebben gehad om iets meer van Zambia te zien (iets verder dan de markt is toch wel leuk!). :)
Geniet er nog met volle teugen van. We zijn erg benieuwd naar jullie waterval-experience op Oud-en-Nieuw. Fijne kerstdagen gewenst alvast (waarschijnlijk iets minder wit dan hier). We zullen jullie erg missen op kerstavond maar gaan zeker een foto maken van de gehaltballetjes in tomatensaus!

Groetjes, Karina en Rick

Dre Crommentuijn on Dec 22, 2010 at 01:40PM

Hoi Lars en Es
Wat een boeiende reportage. Zou zelf zo daar naar toe kunnen reizen. Maar je moet de weelde van hier wel los kunnen laten denk ik. Prachtige foto's ook. En er zijn genoeg dieren zo te zien. Wat een goed voorbeeld trouwens van de bevolking om te laten zien wat gastvrijheid is en de westerling dus te leren. Dat gaat er in de westerse wereld vaak anders aan toe.
Rest mij nog jullie een fijne verdere reis, fijne feestdagen, een gezond 2011 te wensen. En ik wacht op jullie volgende verslag.

van os allemaol oet Zaerum!! on Dec 23, 2010 at 09:58AM

Hoi Esther en Lars!

Hoe mooi kan het zijn! Prachtig!!!
We worden helemaal meegenomen in jullie reisverhaal...
Bedankt voor deze mooie plaatjes en uiteraard wensen wij jullie ook hele fijne kerstdagen en voor het nieuwe jaar natuurlijk onze beste wensen!!!
we blijven jullie volgen....

Daan & Ineke on Dec 24, 2010 at 11:48AM

heej lieve Essi & Lars,

Prachtig om jullie verhalen te lezen. echt super! Wij vonden het wildlife in Afrika echt mooi om te zien. Het blijf leuk en spannend wat je met een safari tegenkomt. Wij gaan genieten van een witte kerst, onder het boompje. hmm heerlijk. Wij willen jullie gezellig kerstdagen wensen en een knallend 2011. Ik bel snel weer een keertje. liefs Ineke & Daantje.

Leo en Lenie on Dec 25, 2010 at 10:01AM

Lars en Ester.
We hebben weer vollop genoten van jullie verhalen en foto's. Dit zijn toch geweldige ervaringen.
Wij wensen jullie vanuit het koude en besneeuwde Broekhuizen fijne kerstdagen toe en een voorspoedig en gezond 2011.
Geniet nog volop.
groetjes
Leo en Lenie

hoi lars en ester on Dec 27, 2010 at 06:07PM

hier is het glad en sneuw jullei fotos is erg mooi tiny zal daar nooit komen maar ik vind het geweldig dat jullie die kans krijgen ge niet er van els en lars tot ziens in horst dooooooooi tiny

Bryce on Jan 3, 2011 at 09:17AM

Hi Lars & es, de aleer beste wensen voor 2011, maak er een mooie reis van samen!

Add Comment