Pingyao
Sep 02, 2011
Mar 23, 2012
De dagen in Pingyao zitten er bijna op. Wat vliegt de tijd! Gisteren de eerste mindere dag gehad qua weer want het was de gehele dag mistig en regenachtig. Ondanks dat ben ik naar de hoofdbezichtigingen geweest de stadmuur, de Confucius tempel en Rishengchang's Financial House Museum (de eerste bank in China). Pingyao is een van de best bewaarde dorpjes waarin het historische China nog is behouden. De historische kern van het dorp kenmerkt zich door een met een stadsmuur omringde kern met vele oude gebouwen met de kenmerkende binnenplaatsen. Hierin zijn meer toeristische straten zonder autoverkeer maar ook monder toeristische straten te bewonderen. Gisteren vroeg begonnen met mijn tocht door de straten. Mijn hostel waar ik verblijf ligt binnen de stadsmuren waar het leven op straat vroeg op gang komt. Met de historische geluidsisolatie van welleer ben je min of meer verplicht in ritme van de dag aan te sluiten. Ging me best af. Eerst buiten de dorpskern een pinautomaat gezocht en een Chinees ontbijt gegeten bij een drukke straatverkoper. Chinees brood met chilli, ei en kruiden. Lekker! Vervolgens een ticket gekocht waarmee je alle bezienswaardigheden in de historische kern mee kon bewonderen. Bij de eerste de beste ingang mijn kans gepakt. Eerst was het niet duidelijk wat het voor een gebouw was maar dat het een mooie binnenplaats had dat viel direct op. Al snel bleek het een gevangenis te zijn waar het het cellencomplex, marteltuig en gerechtsmeubilair te zien waren. Wat een verschrikkelijke dingen haalden ze daar uit met mensen. Van een hobbelpaard met scherpe punten op het zadel tot stalen schoenen die men kon verhitten. Vreselijk! Het was wel fascinerend te zien hoe men hier met brute maatregelen het volk onderdanig probeerde te houden. Op mijn doorreis na deze bezichtiging langs een hostel op gekomen die tours organiseerden. Hier trof ik een Hollander Jan die van zijn pensioen al enkele jaren aan het reizen was en met wie ik een leuk gesprek had. Nadien heb ik dezelfde tour geboekt als hij naar de Wang Family Courtyard en Zhangbi Underground Castle. Daarna ben ik naar Rishengchang's Financial House Museum (daterend uit 1823) gegaan wat indrukwekkend was. Hier was het papieren geld uitgevonden. Door het succes van de bank verspreidde dit zich snel naar 57 andere plekken in China wat een grote invloed heeft uitgeoefend op de economie. Vervolgens ben ik naar de Confucius tempel gegaan waar de oudste tempel (daterend uit 1163) staat in Pingyao. Hier werden aanstaande bureaucraten beproefd op hun vaardigheden met de keizerlijke examens die er werden afgenomen. Confucius was een hoogaanstaand geleerde die met het opstellen van gedragscodes grote invloed heeft uitgeoefend op China. Daarna de complete 6 km over de stadsmuur gewandeld terwijl het weer steeds beter werd.
Vandaag achtereenvolgens de Wang Family Courtyard en de Zhangbi Underground Castle bezocht middels de touroperator. Er waren drie andere toeristen; de Hollander en twee van oorsprong Italiaanse mannen. Beide locaties lagen ongeveer op een uur rijden van Pingyao en waren de moeite van het bezoeken meer dan waard. Wang Family Courtyard was een dorp ansich waar een vooraanstaande familie woonde die zijn faam had gemaakt in het boerenbestaan. Dit had ze geen windeieren gelegd en het courtyard was dan ook een klein dorp die eveneens was om muurt en een nu niemand meer woont. Om dit courtyard ging het gewone leven verder waar de dorpelingen opvallend genoeg woonden in grotten. Na het bezoek aan courtyard zijn we doorgereden naar Zhangbi Underground Castle. Dit was een 1400 jaar oude ondergrondse vesting die is gebouwd aan het einde van de Sui-dynasty. Na een Engelse uitleg van de gids bezochten we de tunnels die zich bevonden onder een dorp. Ook hier zaten gehaaide vallen, hinderlaaghoeken en uitkijkpunten. Ze konden zelf het hele gangenstelsel onder water zetten! Doel: verdediging tegen aanvallen van de Tang-dynasty. Na de trip een biertje gedronken met de Hollander die kunstenaar was en in Zevenaar had gewoond. Gezellig gesprek dat evenals mijn dagen in Pingyao is voorbij gevlogen. Wat een mooi dorp! Morgen een lange reis naar Kaifeng waarvoor ik zo mijn bed op zoek. Moet 4:45 op.

Doe jij drie dingen op één dag?! Wil je jezelf niet te veel vermoeien..
hoi Joris,
fantastische foto's en boeiend reisverslag! ga zo door en geniet van je reisavonturen.
groet, Jacob
Weer een mooi verhaal en mooie plaatjes. Heb je je roeping niet mislopen?
Dank je wel voor het ons laten meebeleven van jouw belevenissen.
Heel veel reisplezier en zorg goed voor jezelf.