Dagtrip naar Gengis Kahn en Terelj

Trip Start Sep 02, 2011
Trip End Mar 23, 2012

Flag of Mongolia  ,
Thursday, September 15, 2011

Vandaag was een fantastische dag! Na gister weer op te zijn gestaan met hoofdpijn die doet denken aan een beginnende voorhoofdholte ontsteking heb ik de stad afgestruind op zoek naar een apotheek. Eenmaal gevonden wat Mongoolse middeltjes ingeslagen en na deze in te hebben genomen bijgeslapen. 'S middags het Winterpaleis van de eerste Mongoolse Dalai lama Bogh Kaahn bezocht die begin vorige eeuw in Ulan-Bator zijn optrekje had. Aan luxe ontbrak het hem niet en hij bezat naast een privé olifant die hij had gekregen van Rusland ook een collectie opgemaakte dieren variërend van leeuwen tot vissen en vogels. Zijn ger was bekleed met 80 luipaardhuiden. Het Oosterse paleis was op zichzelf ook al een museumstuk en bevatte de unieke zijde en gebeeldhouwde artifacten. Erg mooi om te zien. Naderhand bleek bij een bezoek aan de receptie van mijn hostel dat ook de Zweden hier incheckten. Ik was ze tegengekomen in de TME op het traject Moskou-Irkutsk en bij deze laatste afscheid genomen niet verwachtend dat ik ze ooit terug zou zien. De wereld rond het TME traject is dus kleiner dan ik dacht. Ze hadden zich goed vermaakt na hun aankomst in Irkutsk en we hebben die avond samen gegeten bij een Thai/Mongool. In vergelijking met het Russische voedsel was dit echt hemels en de handling met de stokjes ging me goed af. Hoop dat het geen beginnersgeluk is want de komende tijden moet ik nog even:-). Ze gingen een trip doen van zes dagen en vertrokken de volgende ochtend. Ik had de volgende dag ook een dagtrip kunnen boeken naar een natuurreservaat en ik verheugde me er enorm op. Na vanochtend om 8 uur te zijn vertrokken reden we met een Prius naar het Gengis Kahn monument dat nog niet ze lang geleden is gebouwd. Het betreft een 40 meter hoog beeld van Kahn op zijn paard die bedachtzaam naar de valleien voor zich staart. Een gigantisch ding waar je bovenin kan en waarin een museum huist. De chauffeur van de Pruis stopte eerst ergens anders in de overtuiging dat dat de locatie van het beeld was maar dit klopte niet, had gewoon zin in een sigaret. Was wel een lachen vent al kon ik er geen woord van maken. Daarna gingen we naar Terelj park, het natuurreservaat. Wat een omgeving. Gesierd door grote rockformaties en grasvlakten was dit het terrein van de Mongoolse nomaden en hun gers. We reden naar een rockformatiein de vorm van een schildpad getiteld "Turtle Rock". Hier in de buurt heeft volgens een legende de grote heerser (Kahn) over de regio Oriad met de naam Galdan Boshigt in de 17e eeuw een schat verstopt. Hij deed dit na in gevecht te zijn geweest met de Chinezen tijdens zijn vlucht vanwege de grote overmacht van China. De waarde zou benut worden om het leger weer op krachten te brengen maar een gierige koningin draaide dit besluit terug. De koningin is toen vermoord door de Kahn en begraven bij de schat. Conclusie: ik heb gezocht wat ik kon maar niks gevonden ;-). Vervolgens reden we naar een nomadenfamilie waar we hebben geluncht en 's middags een tocht van 2 uur hebben gemaakt met paarden door de vallei. In de vallei liepen de prairie honden ongeduldig om zich heen te kijken (lijken op eekhoorns). Na de rit weer door het altijd opnieuw verbazende chaotische verkeer terug gereden met de Prius naar Ulan-Bator. Ik heb veel verkeer gezien maar Mongolen zijn de slechtste chauffeurs op de wereld! Stoplichten hebben een functie: de straten opfleuren, een andere is er niet. Je bent je leven dan ook niet zeker als je een straat over wilt steken.De Prius heeft voor mij nu officieel de status brakke off-roader gekregen. De dagtrip was erg mooi en zeker een aanrader. Nadien een bakkie koffie gepakt bij een restaurantje waar ik dit heb geschreven. Morgen nog een dagje in Ulan-Bator en dan op naar Beijing!
Verstuurd vanaf mijn iPhone

Pieter on

Het was dus bijna dag....trip, zeg maar.
Ze rijden daar als mongolen.

Jofels, goed bezig !!

Hennie on

Fantastisch Joris,

In zo'n korte tijd al zoveel moois mogen beleven en maar toch genoopt om ook heel aards te blijven is wat ik opmaak uit je blog.
Het is maar goed dat je een blog bijhoudt, je zou anders moeite hebben om alle nieuwe indrukken etc te onthouden.
Ik proef uit je verhalen dat je je goed door ontberingen heen slaat en dat je van je avontuur geniet. Dat is fijn om te lezen.
Je maakt mij en wellicht ook anderen nieuwschierig naar deze verre oorden.
Ik hoop dat je fototoestel goed bevalt en dat je veel mooie plaatjes kunt maken.
Kunnen we die ook al zien of wordt dat bewaard voor later?

Ik wens je een fijne voortzetting en zal je blijven volgen.
Hartelijke groet.
Hennie

Pieter on

VOORLOPIG GEEN BERICHTEN MEER VAN JORIS, HELAAS IS ZIJN I-PHONE ONTVREEMD. (MONGOLEN)

Joost on

Pffff stelletje *&%!@*#!!

En dat in het begin van de reis al :(, hopelijk is de pech (Iphone gejat en ziek zijn) nu over! :).

Greetz Joost

Add Comment