Where can I find the land of the long white cloud?

Trip Start Jan 28, 2012
1
29
Trip End Feb 25, 2012


Loading Map
Map your own trip!
Map Options
Show trip route
Hide lines
shadow

Flag of Belgium  , Flanders,
Wednesday, January 18, 2012

for english scroll down

Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, denkt misschien ook aan de 2 belangrijkste reizigers die aan de grondslag liggen van de 'ontdekking' van dit verre land, namelijk de Nederlander Abel Janszoon Tasman (1603- 1659) en de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook (1728-1779).

Nieuw-Zeeland is het meest geÔsoleerd gelegen land ter wereld. Het dichtstbijzijnde buurland is AustraliŽ, dat circa 2000 km ten noordwesten ligt en waarvan Nieuw-Zeeland wordt gescheiden door de Tasmanzee. Ten noorden liggen Nieuw-CaledoniŽ, Fiji en Tonga. De enige grote landmassa in het zuiden is Antarctica.

Nieuw-Zeeland is een land in het zuidwesten van de Grote Oceaan. Het bestaat uit twee grote eilanden en een aantal kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is een constitutionele monarchie, lid van het Gemenebest van Naties (het vroegere Britse Gemenebest). Daarmee is Elizabeth II het staatshoofd.

Abel Tasman, die als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland aanschouwde, noemde het 'Statenland', in de veronderstelling dat het verbonden was met het Stateneiland van Zuid-Amerika. Nadat Hendrik Brouwer in 1643 bewees dat dit niet het geval was, werd de naam door Hollandse cartografen veranderd in 'Nova Zeelandia', naar de Nederlandse provincie Zeeland. De Britse luitenant James Cook vertaalde dit op zijn beurt naar New Zealand.

Het land heeft ook een naam in Maori, namelijk 'Aotearoa' wat zoveel betekent als 'land van de lange witte wolk'. Volgens de overlevering zagen de Maori's, toen ze het eiland ontdekten, enkele eeuwen voordat de Europeanen er kwamen, het land als een wolk aan de horizon liggen. In die tijd hadden de Maori geen naam voor de hele Nieuw-Zeelandse archipel, 'Aotearoa' refereerde enkel naar het huidige Noordereiland of North Island. In het huidige taalgebruik kan 'Aotearoa' echter als alternatief voor 'New Zealand' gezien worden.

english


New Zealand was one of the last major landmasses settled by humans. New Zealand was first settled by Eastern Polynesians between 1250 and 1300.
Over the centuries that followed these settlers developed a distinct culture now known as Māori.

Although the Maoris arrived from Polynesia around AD900, the first Europeans did not find New Zealand until 1642, when the Dutchman Abel Tasman sighted the new land on his voyage in the Pacific. He travelled up the west coast for over a month, attempting unsuccessfully, in the face of hostility from the native inhabitants, to land to obtain fresh water.

The first significant voyage of discovery and botanical exploration was undertaken between the years 1769 and 1770, led by Lieutenant (later Captain) James Cook on the Endeavour.

Slideshow Report as Spam

Comments

jotraveller
jotraveller on

Leuk die introctie! We zijn nooit te oud om te leren!

Add Comment

Use this image in your site

Copy and paste this html: