Nejsvatejsi misto Sikhu

Trip Start Sep 23, 2006
Trip End Feb 10, 2007

Flag of India  ,
Monday, September 25, 2006

Z Dilli jsem opravdu musela odjet, kulturni sok, obrovsky, necekany.
Skakla jsem rano na vlak, bitka o neho zacala, jeste nez vlak zastavila lidi zacali skakat do vagonu pro postizene......
Ja sem mela sve misto. Ve vlaku cisto, zadek me zacal bolet po prvni hodine/z celkovych 8-9/. Prijeli bychom i ncas do cilove destinace, ale stavkovali farmari a lehli si pres koleje.takze jsme 1.5hod trceli ve stanici za sileneho vedra.Samozrejme, ze na mou stranu pralo slunko cely den... teplota je kol 33C a a ni mrak.
Cilove mesto bylo Armitsar, u Pakistanskych hranic. Jeden spolujezdec z vlaku, me zavedl az pred nadr, kde byl bus zadara ke Zlatemu palaci a dle toho vypadal. Riksari se me snazili presvedcit, ze se tam proste nevejdu a ze to bude silene narvane. To meli pravdu,ale ja sem tam vesla!
Ubytovala jsem se v komplexu pro poutniky. Ano ano, obrovsky komplex, ubytovna, pro Indy, nicmene i jedna cast-4mistnosti nbyli urcene pro nas, cizince. A co na tom bylo nejlepsi? bylo to zadara!
Registracni kniha, dle toho take vypadala. A4 stranky a na kazde 4-5Cechu. i ja jsem jich tam 4 potkala. Jedny dobrodruhy, kluky, co jeli z Ceska pozemni cestou az sem.pres Iran, Pakistan.

Nicmene ja sem dala dohromady s lidma -Kanadana,Americanka, z meho pokeje -velice proste vybaveni dira ve zdi na uschovani veci-zamylkatelna, drevene postele, s podezrelymi dekami a tot vse.Misto sprchy dira ve zdi. ale...
Sli jsme na dalsi uzasnou veceri, chute vam delat nebudu.ale nejlepsi jsou na tom ty ceny! kdyz se hodne rozsoupnete tak zaplatite max 45Kc za veceri a min? 7Kc, to byla vecere prvni den.
Vecer jsem jeste sli okouknout chram. Musite jit bosy, umyt si nohy v bazenku, hygieno zavri oci a na hlave musi byt pokryvka.Posedeli jsme u bazenku, ktery obklopuje hlavni chram a pozorovali davy. Nejenom,ze se v tom nekteri obradne koupali, ale oni to i pili!!!!! kapri v tom plavali... Nas jen postrikali a my hned vyvozovali zavery, kterou kozni nemoc chytneme.
Cekali jsme na ceremonil, kdy se uklada Kniha-nejsvetejsi kniha pro Sikhy, ke spanku. Pote i my jsme se slastne odebrali do nasich kotcu.

Den druhy v chramu - poradne jsem si to tam prosla, odfotila, to se vi. V hlavnim chramu, se cely den za doprovodu hudby ona Kniha predcita. Je to docela divadlo, lidi jim hazou neuveritelny mnozstvi penez, nosi dary, modli se, medituji.

Odpoledne jsem vyrazila na ceremonil, ktery se kona na Indicko-Pakistanske hranici.30km od Armitsaru.
Byla jsem uz upozornena, ze je to divadlo,ale me se to libilo. U hranice jsou muzi a zeny rozdeleny obe strany silnice. a pak to vypukne. zavod odstartovan. Ne doslovene, ale zeny se zvedaji a bezi siti chodniku a vyhrazene tribuny.Nedivim se proc se stavaji nestesti a oni se uslapou.jsou jak stado.
Pak bezeli chlapi a my je s usmevem pozorovaliy. Show zacala.Dvojice behali k hranicni brane s vlajkou a dav silel.Pote se s amplionu zpustila zrejme moderni indicka hudba a dav tancil. No nakonec nastoupila jednotka, v peknych uniformach a srandovnicm krokem s vykopy,si to mirili k brane. Otevreli ji i Pakistanci, delali naprosto zrcadlove ukony a nakonec stahli vlajku. U toho se vyvolavala hesla a dav je opakoval. fanatici.
Vlajky sli spinkat a my jeli domu.

Cestou domu jsem se zastavila na sve prvni a myslim, ze i dlouho posledni pivo. Jednak se prodava, pouze ve vymezenych obchodech poziva se v mistnostech hned za obchodem.Vsichni tam do sebe lamali indickou whisky.Pivo, pokud se to tak da nazvat, bylo otresne. smes vina a piva, obsah alkoholu neco mezi 5.25-8.20%, jak rika etiketa. to je pry to nej co tu maji, tak to potes koste. mela sem problem tu lahev 650ml dopit. Desne sem se z toho akorat zpotila.
Takze nejenom, ze se tu ze me stane asi vegetarian, ale take abstinent.