GOOOOOOL!!!

Trip Start Sep 27, 2009
Trip End Sep 27, 2010

Flag of Brazil  , State of Rio de Janeiro,
Thursday, July 1, 2010

Met nog geen 20 oranje fans maken wij ons tussen duizenden gepassioneerde brazilianen op voor DE wedstrijd. Op het fifa fan fest terrein op Copacobana beach voelen wij ons heel klein en heel oranje. Voorafgaande aan een wedstrijd dansen de dames in bikini en slaan de mannen op de drums en dansen de mensen met alle passie die ze in zich hebben. Iedereen zingt, iedereen danst en iedereen gaat ervan uit dat Brazilie wereldkampioen zal worden.

Met de handen voor onze mond en het zweet onder de oksels zien wij de trots van Brazilie neergehaald worden. In de tweede helft schieten de ballen rond het goal van de brazilianen en zakt de moed van de mensen om ons heen tot diep diep in het zand. Mensen worden boos, bijten op hun nagels en bij het eind signaal rollen de tranen over de wangen bij de kinderen, de vrouwen en zelfs bij de grootste mannen. Verloren en ontzet verlaten de mensen het terrein, wij verstoppen onze oranje shirts en bekoelen in de zee met de kriebels in onze buik.... pff zullen we maar weer een dagje Duitser zijn?!

S avonds gaan we met het hele hostel op stap in Lapa. Waar op straat iedereen het voetbal verdriet heeft verdronken en de Samba danst op de muziek die van alle kanten komt. Lapa is een groot straatfeest waar de brazilianen 3x per week dansen, zingen en drinken tot vroeg in de ochtend. Na een avondje stappen slapen we de volgende dag uit en maken we ons op voor de wedstrijd Duitsland-Argentinie.

De competitie en de strijd met de Argentijnen is nog hoger dan tussen Ajax en Feyenoord dus alle Brazilianen zijn voor Duitsland. En na de pech van gister krijgen ze waarvoor ze kwamen, het team van Maradonna druipt van het veld en de tranen van blijdschap rollen bij de Brazilianen over de wangen bij het zien van alle bloepers van Maradonna. Op grappige muziek worden alle gekke bekken die hij trekt in beeld gebracht in de vorm van bloopers. S middags relaxen we op het geweldige strand en s avonds gaan we weer op stap want tja, in Rio hangt de Vibe die je lokt naar het bruisende nachtleven.

De volgende dag bezoeken we de stad, moderne en oude gebouwen wisselen elkaar af en de mix van gebouwen past bij de mix van mensen. Zwart, wit, blauwe- bruine ogen, blonde-rode-bruine haren en heel rijk en heel arm. Honderden mensen leven op straat en slepen in oude tassen of boodschappenkarretjes hun leven met zich mee. Oude mannen, jongeren en moeders met kinderen proberen te overleven terwijl aan de andere kant de rijkdom alles heeft wat glimt en blinkt. Het verschil is enorm maar ondanks de slechte berichten voelt het niet onveilig en geven de rijkere eten of geld aan de arme en loopt iedereen geleidelijk door elkaar heen.

We bezoeken het zakencentrum van Catete, en de wijken Gloria en Lapa. We lopen door antiek en kunstwijken en kopen wat oranje spullen op de enorme carnavalsmarkten. Grote straten vol slingers, carnavalspakken en de flamego bikinis en veren van de vrouwen. Werkelijk waar alles waar je jezelf, je huis, je straat of wat dan ook mee hang versieren is te koop en het is enorm druk.

Na wat voetballoze dagen is het weer zo ver, NL-Uruguay en wat een feest. We kleuren alle brazilianen oranje met onze smink en dansen op onze blote voeten in het zand de Samba. Het dak gaat eraf en we dansen, drinken en feesten tot we niet meer kunnen. Na wat dagen rust maken we ons op voor de finale. Het hele hostel smeren we oranje en vol goede moed maken we ons op. Gijs zit vol zenuwen en zelfs de Duitsers voelen zich een beetje Nederlander vandaag. We dansen, we zingen, we juigen maar het mocht niet baten dus we druipen af van het grote voetbalfeest terrein en s avonds kunnen we niet slapen vanwege 2 snurkende spanjaarden op de kamer, rode kaart!!