Knivskjelodden 71° 11’ 08’’N
Jul 12, 2010
Sep 30, 2011
Dat de Vikingen graag met ontbloot bovenlijf vochten, is inmiddels bekend. Net als dat van die wilde hamsters en van onze tent. Maar wat we nog niet wisten, is dat onze windvaste Coleman Coastline 3 ook kan drijven. Want jeminee, wat hadden we een mooi kampeerplekje gevonden, daar aan de rivier bij de Lyngen-alpen, een prachtige bergketen in de buurt van Trømso. 'Ja, natuurlijk staan jullie daar veilig,' had het dikkige Noorse meisje ons nog verzekerd. ‘De rivier komt echt nooit hoger dan dit.’ Dus worden wij om 02.30 uur wakker, om te ontdekken dat we in een soort waterbed dobberen. Paniek, alles drijfnat, en wij in onze romantische lange thermische onderbroeken naar buiten om de schade op te nemen. Daar sta je dan in de Noorse nacht, tot je knieën in die ijskoude rivier die nooit hoger wordt – behalve deze eens-in-de-zoveel-jaar-keer – je spulletjes op het droge te slepen, de tent vrolijk dobberend in het water. Met die warme Noorse hotelkamers nog in je achterhoofd enzo. Enfin, gelukkig bleef de schade beperkt, en tijdens dit soort avonturen is het erg handig dat het hier ’s nachts licht blijft.
Rendierhuiden
We zijn trouwens sowieso goed bezig, qua avonturen. Neem bijvoorbeeld Skrova, een piepklein eilandje voor de noordwestelijke Lofoten-archipel. Nooit van gehoord, van Skrova, maar daar wilden we weleens een nachtje kamperen. Dat bleek echter niet zo makkelijk, want Skrova is één grote rots, en daar slaan zelfs wij geen haringen in. Dus wees een lokale eiland-tante ons op een fijne leegstaande hut ergens in te middle of nowhere, waar we gezellig onder flink verharende rendierhuiden konden slapen. Inclusief enorme spinnen, nachtelijk geritsel – en exclusief douche en toilet. Waarvan akte, dames en heren.
Stoer
En dat allemaal omdat we zo nodig naar de Noordkaap wilden, het noordelijkste puntje van Europa’s vaste land (al ligt het eigenlijk op een eiland). ‘A tourist trap’ noemt de Lonely Planet het, en dat is het ook wel een beetje. De omgeving is waanzinnig stoer, de weg ernaartoe ook. Maar om het vermeende noordelijkste puntje te mogen betreden, moet je diep in je portemonnee tasten. En dat ging ons te ver, voor een kermis met bussen en allemaal gedoe. Het bordje ‘Nordkapp’ vonden we wel genoeg bewijs.
Bovendien is de Noordkaap stiekem niet eens het noordelijkste puntje van Europa. Dat is namelijk Knivskjelodden, een bizarre rotspunt op 71° 11’ 08’’N, alleen te voet te bereiken via een pittige 18 kilometer lange wandeling door verlaten vlaktes vol rendieren. En dat is precies waar wij vandaag stonden, in Knivskjelodden of all places, dichter bij de Noordpool dan bij Oslo. Dan is het wel een heel maf idee dat we over een maandje in Maleisië zijn.
Wist u dat?
Tot slot een paar weetjes: Noren roken als schoorstenen – de Noordkaap is een serieus pelgrimsoord voor de Thai (sinds een bezoek van de Thaise koning Chulalongkorn in 1907) – de band A-ha is hier nog altijd uitermate populair (net als dat irritante Noorse ventje met die viool die het songfestival won).
De foto’s
Wil je onze laatste foto’s zien? Kijk dan hier, vanaf nummer 78. http://nicolekeijser.smugmug.com/Travel/Scandinavia/12714317_64CuL#966313986_HTyqL
Ha det!
Eduard & Nicole
Rendierhuiden
Stoer
Wist u dat?
De foto’s
Ha det!
Eduard & Nicole

Wat een gave foto's!!! Alleen maar mooie natuur!
Een genot om naar te kijken; ik hoop op nog veel meer mooie plaatjes en verhalen :-)
Jeetje, wij maar denken we met 66 graden zuid, dicht bij een van de polen waren.... Echt leuk om zo ver in het noorden te zijn gekomen. En met van die lekkere onuitspreekbare namen ;-) gelukkig spreken de foto's voor zich!
Veel plezier met alle verwachte en onverwachte avonturen.
Groetjes Alexis en Chantal
JE WEET TOCH DAT HET NIET TOEGESTAAN IS OM IN HET WATER TE KAMPEREN. MITS JE EEN VREEMDE VIS SOORT BENT.
GELUKKIG ZIJN JULLIE WAKKER GEWORDEN. EN DE VOLVO IS DIE NOG EEN BEETJE DROOG GEBLEVEN.
Wat een ruimte, wat een prachtige natuurfoto's. Erg mooi gefotografeerd met ook iets speciaals op de voorgrond. Het wordt echt een goed te verkopen reisgids.
Geweldig! Goeie reis en veel plezier.
Ik geniet telkens weer van jullie reisverslag en foto's en hoop nog veel moois langs te zien komen. Nog een hele fijne reis verder en geniet er samen van.
Groetjes van Frans en Lia.