Friet met vleermuis

Trip Start Jul 12, 2010
Trip End Sep 30, 2011

Flag of Indonesia  , Bali,
Wednesday, December 1, 2010

In Lovina, in het noorden van Bali, kun je een 'puntzak friet' kopen. Dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Treurig ook, maar vermoedelijk wel zo fijn voor het blik Nederlandse overwinteraars dat hier ieder jaar neerstrijkt, vaak met witte Kabouter Plop-sik en een sarong rond de roodverbrande welvaartsbuik gesnoerd. Een puntzak friet, for crying out loud. Terwijl ze niet weten wat ze missen aan de lokale specialiteit: gebakken vleermuis. En laat er nou net een enorme kolonie van deze fladderaars huizen in een groot overwoekerd terrein, pal naast ons appartementje. Dat terrein is overigens in het bezit van de ‘koninklijke familie van Singaraja’, die hier ooit een machtige positie had, maar die nu in Duitsland schijnt te wonen. Maar dit terzijde.

Cowboys

Dus liggen wij nietsvermoedend een boek te lezen op ‘ons’ strandje, komt er uit het niets een groepje lokale mannen (of eigenlijk mannetjes) tevoorschijn met van die ouderwetse cowboygeweren losjes over de schouder. Dan schieten er onwillekeurig toch even allerlei angstvisioenen door je hoofd, zo ver van huis. Maar wat blijkt: de mannen hebben gewoon trek in vleermuis, en geef ze eens ongelijk. Een paar gerichte geweerknallen en een bizarre kakofonie van honderden vleermuizen scheert krijsend en in blinde paniek over het koninklijk terrein. En zo hebben de jagers ze voor het uitkiezen. Het resultaat: tientallen vleermuizen die uit de lucht worden geknald, aan grote satéprikkers worden geregen en in plastic tasjes worden afgevoerd. Wederom: eet smakelijk.

Luxeprobleem
Ja, jongens en meisjes, met dit avontuur zullen jullie het voor nu even moeten doen. Verder maken we namelijk niet zo gek veel mee, hier op Bali. We hebben onszelf even in een lagere versnelling gezet, en daar zijn we erg goed in. Op onze reisagenda stond natuurlijk veel meer Indonesië, vooral op Java, maar de Merapi-vulkaan dacht daar kennelijk anders over. Voor de lokale bevolking een ramp, voor ons een luxeprobleem. Want de keuze was snel gemaakt: we blijven veilig op Bali. En dat is geen straf, weet iedereen die hier ook weleens is geweest (en dat zijn er veel). Bali is prachtig, barst van de cultuur en het eten is verrukkelijk (friet met vleermuis bijvoorbeeld). Maar wat ons het meest fascineert – en waar we eigenlijk weinig mensen over horen – is het Bali-hindoeďsme.

Offertjes
Het klinkt wat zweverig, maar het hindoeďsme zit hier letterlijk in elke vezel van de samenleving. Dat zie je vooral aan de talloze offertjes: kleine pakketjes, gevouwen van jong kokosblad, met wat rijst- en suikerkorrels en een wierookstokje. Van taxichauffeur tot rijstboer, voor iedereen begint en eindigt de dag met het plaatsen van deze offertjes. Soms met een kopje koffie voor de goden erbij; Shiva en Vishnu hebben ook weleens dorst tenslotte. De offertjes liggen overal. Op de stoep, op de motorkap, op het vissersbootje en op het bromfietszadel. Om alles te vereren wat er te vereren is: de voorouders, de goden, de bomen, de dieren. Om te vragen om een rijke oogst, veel kinderen en een gezond en gelukkig leven. Of om een geslaagde vleermuisjacht natuurlijk, met na afloop een puntzak friet.

De foto’s
Wil je zien hoe mooi Bali is? Kijk dan hier http://nicolekeijser.smugmug.com/Travel/Bali/12714506_BGmdm#1098898070_xBZwz

Tot later, want we moeten bijna naar Australië.

See you!

Eduard & Nicole

Tone on

Hihihi! Schitterend verhaal! Ooooh ik zou zo graag met jullie willen ruilen nu!! Het is hier overdag nu -2...en het sneeuwt en het is guur, bah! Wow, loooove the pictures (Nicole ;-)

Geniet nog en alvast veel plezier in Aussiland!!

Liefs,
Tone

Hans en Terry on

Was weer leuk om te lezen!
Goed om te zien dat zeker in het binnenland, Bali nog best traditioneel is , net als 25 jaar geleden ( tijd vliegt, zucht ), toen wij er waren.
We zijn vaak op verschillende eilanden geweest , maar van Bali hebben we echt het meeste genoten, Zo Indonesie!!
Fijne reis verder en groetjes van Hans en Terry, Panama.

lies Krastman on

Geweldig wat jullie allemaal zien. Ik wens jullie ook veel plezier in Australië en kijk al uit naar de volgende brief.Hier gaat alles goed. Erg koud, sneeuw echt winter. Vanmiddag nog Sinterklaas geweest..zie je het voor je? Heel veel liefs van "tante"Lies

Marjolein on

12 uur..terwijl het hier in nederland sneewt...tijd om naar de bedrijfskantine te lopen voor de lunch. Denk niet dat Sodexo hier vleermuizen serveert :(

Ineke en Gerard on

Ziet er allemaal geweldig uit. Wij zijn niet echt jaloers maar dat witte spul hier steekt toch wel erg schril af tegen al die zonneschijn. Wij blijven met belangstelling uitkijken naar jullie verdere avonturen.

liefs Ineke & Gerard

Carla en Cees on

Wij zijn nog steeds onder de indruk van de verhalen en de foto's. Zulke prachtige plaatjes met een rijke variatie van natuur, mensen en dieren.
Nog een weekje Bali en dan even een oversteekje naar Down Under. Wij wachten weer in spanning af!
Heel veel liefs en dikke kussen

Add Comment